JUST NU:   °C


Om Skiathos


Skiathos är en av de få öar i Grekland som inte har bytt namn, antingen är det ett förgrekiskt namn eller så kommer det ifrån ordet Skia som betyder skugga. Förhistoriska fynd berättar för oss att ön har varit bebodd sedan förhistorisk tid, exakt vilka som bodde här vet man inte men det kan har varit en pelasgisk stam. Öns förbannelse var de ständiga piratattackerna under medeltiden. Folket flyttade då upp till staden Kastro. Dödsstöten kom 1538 då turkarna invaderade. Efter att ha kämpat emot i en vecka klarade inte befolkningen längre att försvara sig och turkarna stormade Kastro och mördade män, kvinnor och barn.

Ön befriades slutligen år 1829 och har sedan dess varit en fridfull plats, med den tyska invasionen under det andra världskriget som undantag. Du kan också besöka Kastro, antingen genom att åka på båtturer runt ön eller genom att köra nästan hela vägen och sedan gå. Missa inte Kristuskyrkan och de gamla bostäderna. Passa även på att besöka klostret Evangelistra som ligger på vägen till Kastro. Det ligger i fantastiska omgivningar och det är öppet för allmänheten. Det är det enda fullt bebodda klostret på Skiathos. Det som gör detta kloster så viktigt för den grekiska historien är att detta är den plats där den grekiska flaggan först syddes och hissades av rebelliska munkar år 1807. Evangelistra har också ett museum med diverse föremål från Skiathos förflutna, liksom en fin liten affär med ikoner, krucifix, fat, t- shirts och till och med vin från klostret.

Bourtzi är en liten halvö i hamnen som brukade tjäna som ett venetianskt fort och 1200-tals murarna och kanonerna kan fortfarande ses. Här kan du se teater- och musikföreställningar och det finns även ett café, en liten oas med utsikt över havet och den gamla staden (Plaka).

Författaren Alexandros Papadiamantis föddes 1851 på Skiathos. Han är en av de största inom modern grekisk litteratur och en del av den grekiska folksjälen. Alltsedan hans död för hundra år sedan har generationer av greker läst hans texter som än idag är fascinerande moderna. Han skrev mer än 100 noveller och korta romaner som alla handlade om livet på ön. Alexandors har givit sitt namn till både flygplatsen och huvudgatan på ön. Hans barndomshem finns som museum vid huvudgatan "Papadiamante Street".

En av de mindre öarna utanför Skiathos är Tsougria island. Här finns två underbara ständer med var sin taverna och en gammal olivoljefabrik. Tsougria är även känd för att The Beatles ville köpa ön på 60-talet men en av de tre ägarna sa nej.

Skiathos är en ö man kan besöka gång på gång och ändå upptäcka något nytt. Det är en grön ö med över 70 stränder, och beroende på var du bor kan du spendera semestern i lugn och ro eller mer aktivt med vattensporter, strandliv, utflykter och festande.Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev


Hem   Bilder   Videos   Stränder   Restauranger   Att göra   Om oss   Om Skiathos   Kontakt